Nowy Telegraf Warszawski

niedziela, 10 listopada, 2024

Tradycja polskiej kuchni. Jarmark w Blue City

14 października (środa) w Centrum Handlowym Blue City rozpocznie się jarmark. Na stoiskach znajdą się chleby wypiekane na naturalnym zakwasie, wędliny, pasztety, ryby, nabiał i wiele innych regionalnych produktów.

fot. By MOs810 – Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36206218

Jak co miesiąc swoje specjały wystawią m.in. Agnieszka Gremza, której swojski ser pod nazwą Ser Koryciński został wpisany w 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych, Henryk Bartlewski, wytwórca wędlin według podlaskich receptur oraz Sabina i Mieczysław Mąka, którzy w swoim gospodarstwie ekologicznym produkują różne gatunki kozich serów. Nie zabraknie wędzonych ryb z jeziora Żywieckiego oraz wyrobów z gęsiny – półgęsków, kiełbas, kabanosów, pasztetów, pierogów i wielu innych gęsich przysmaków. Stoiska z produktami z Węgier, Grecji, Turcji i Azerbejdżanu oferować będą m.in. wędliny, sery, oliwki, oliwy, przyprawy, herbaty oraz słodycze.

REKLAMA

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

WIĘCEJ

WIĘCEJ W TELEGRAFIE

- Advertisement -spot_img