piątek, 20 września, 2024

Kiszka ziemniaczana. Smaki kresowej kuchni

Smak Kresów to także smak w dosłownym znaczeniu. W moim felietonie dla portalu Republika TV pisałem już o pierogach ruskich, które moim zdaniem są numerem jeden kresowej kuchni.

Oczywiście jest cała masa cudownych  kresowych potraw – różne rodzaje pierogów gotowanych i pieczonych, barszcz ukraiński, karp po żydowsku, kutia, kresowe ciasta jak sękacz, korowaj itp. Potrawy kresowej kuchni mają różne pochodzenie etniczne. Niektóre zostały stworzone przez tutejsze ludy. Niektóre przybyły tu z dalekich stron, przeważnie zmodyfikowane przez mieszkańców Kresów.  W każdym regionie nieco się od siebie różnią.

 Na Podlasiu, naszych wewnętrznych Kresach popularna jest kiszka ziemniaczana, która też jest wspaniałym kresowym arcydziełem kulinarnym. Dobrze zrobioną kiszkę ziemniaczaną stawiam na drugim miejscu po pierogach ruskich. Pieczona kiszka, czyli świńskie jelito, wypełnione utartymi ziemniakami z dodatkiem smażonej cebuli i smażonego boczku (lub słoniny czyli „sała”) nie wygląda może rewelacyjnie ale smakuje wybornie. Kiszki ziemniaczanej można skosztować w wielu tutejszych domach oraz w lokalach. Najlepszą jak do tej pory jadłem w karczmie w Kleszczelach. Dobrą kiszkę ziemniaczaną robi też catering w Czeremsze. W okolicach Czeremchy i Nurca, w wielu domach popularne jest też połączenie kiszki ziemniaczanej i kaszanki – utarte ziemniaki i kasza z świńską krwią, w jednej kiszce.
Klaudiusz Wesołek

REKLAMA

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

WIĘCEJ

WIĘCEJ W TELEGRAFIE

- Advertisement -spot_img